BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS »

Wednesday, November 3, 2010

name aku bond

oh...bak kate lily, da berabok da blog org yg da lame tak post benda br...
tp rilek la...bukan ade org nk bace pon...
aku nk cite 1 cerita psl ombak dan pasir....
ombak tu akan selalu mendatangi pasir bile die da smpai mase utk pergi ke pasir...
cume ombak blom bersedia je lagi2 bile die dtg dari jauh untuk benda yg perlu dibuat....
ombak tu rindukan pasir2 di pantai yg menyinar hidup ombak...
pasir2 kt pantai tu selalu ade di situ utk ombak...
tggl ombak je yg nk dtg ke tak kt pasir....
tp ombak msti dtg punye sbb pasir2 kt pantai tu selalu jd kesayangan pasir smpai bile2...
mmg tiada pengganti pon pasir2 ni sbb bile ombak bergerak ke arah mane2 pon, pasir aku setia menunggu di tepi pantai...
pasir2 msti bersedih sbb ombak da lame gile tak dtg ke pasir kan..bukan ape, ombak ni mmg lupe daratan skit...
tmbh2 lg ade byk angin yg meniupkan ombak ni utk pergi ke sane dan sini....
mesim seterusnye lagi la ombak aku sibuk sbb ade tugasan yg perlu dibuat....
maaf ye pasir2 di pantai...ombak sentiase mengingati kalian....
jgn kalian lupekan ombak ye....
ombak akan sentiasa membawa pasir2 ke pantai......
(diadaptasi dari kartun power rangers)

Friday, August 13, 2010

meratapi

tajok entry nk sedih....tipu je...hahah

tibe2 teringat zaman2 tak matang(sekarang matang ke??!!) mase aku ade boyfriend...
tipu la kalau ckp aku tak rindu mase2 tu....
rindu lahhhhh

-sape yg tak suke dimanje dan digedikkan btol tak???
lelaki pon cmtu gak....(lelaki jgn tak ngaku eh...debik kang!) ;p
bukak2 mata je bukannye parents yg kite msg atau kol, of course la balak kite kan...
pastu weekend je msti nk jumpe....tak pon bkn kate weekend je, ari2 pon kalau bleh nk jumpe(ni utk yg duduk dkt je eh... :))

-kalau tak kte pggl die syg, die pggl kite syg....(hahaha!! jiwang seh!!! ni bkn aku taw...org lain... ;p)

-kalau kite merajok ade org pujuk, tp kalau die marajok, lantaklah die....hihi

-selain dr family, msti kite akan dpt hadiah dr yg tersyg...

-ade tmpt mengadu

*tapiiiiiiiiiiiii, nape rase utk ade bf tu dah hilang?? aku ni mmg suke utk tukar2 org yg aku minat, tp utk bukakan pintu ati seseorg mmg susah....

p/s: seriously aku mmg suka flirt...tgk laki ni, oh handsomenye....tp, biarlah lps ni terus kawin, kalau bleh berkenalan mse lps nikah,,,,manisnye rasenye......taknak main2 dah....buang mase n duit...sape nk join aku???





wahai para lelaki... bacalah

adapted by: Nieza saad

Lebih kurang 3minggu yg lps sy membawa isteri ke 'Mahkota Medical Centre', dia mengadu kpd sy kpalanya pening, rse mual & bdnnya lenguh2. Sy tnya dia"mengandung kot?" Dia kta takda.Oleh krna 2-3 hari cmtu sje,sy bwk dia jmpe dr & ternyata.... isteri sayamengandung dua bulan. Emmm saya dah agak dah.Makabermulalah cerita baru dan haluan sejarah masadepan akan pastinya berubah lagi.

Dia akan merasa loya dengan bau yang sebelum inisenang baginya, termasuklah bau badan saya. Morningsickness yang teruk sekali bagi isterisaya.Kasihan sungguh, terbaring saja sepanjang masa.Makan tak boleh, minum tak nak, apa pun tak nak.Adakalanya isteri saya semalaman tak dapat tidur,kadang-kadang tu asyik nak tidur saja. Selesai sajasolat Isyak dah masuk bilik. Pada awalnya saya tidurkat luarlah sebab dia tak boleh bau badan saya.Saya fahamlah orang mengandung memang macam tu,sekarang ni dah boleh tidur dengan saya dan sayasudah tahu macamana nak elakan insomnia yangdialaminya, iaitu dengan membaca Al-Quransehingga isteri saya terlelap.Memang kebiasaansebelum mengandung pun saya akan membacaAl-Quran diatas katil di sisi isteri sebelum tidursehinggalah dia terlelap.

Sekarang saya terus membaca Al Quran disisinyasebagai ubat tidur bagi isteri dan anak dalamkandungan. Adakalanya sampai 2-3 jam.Bukan itusahaja, saya juga sentiasa bercakap-cakap denganjanin dalam perutnya. Perkara yang mula-mula sayaceritakan padanya ialah tentang tauhid. Saya bermuladengankitab pertama yang saya pelajari dahulu iaitu kitab'Kasyaful Mahjub'. Mungkin ada pembaca yang berkatasaya terlalu ghairah, kebarangkalian untuk janinsurvive masih tipis. Tapi mana ada ayah yang takberharapan. Segarang-garang harimau pun tak makananak, apatah lagi saya. Apa yang akan berlaku padakemudian hari adalah diluar bidang kuasasaya. Siapa saya untuk mempersoalkanya.

Saya bercerita kepadanya tentang Allah,zat, sifat, asma, afal. Dan cerita itu kembalibercerita kepada diri saya. Adayang menghantaremail dan bertanya bagaimana mahu mensihati anak agartidak degil. Jawapan yang mahu saya nyatakan bukan hanyauntuk anak tetapi untuk sesiapa sahaja terutamanyayang mempunyai hubungan rapat dengan kita.Takkiralah anak, isteri atau suami. Bagaimana?

1. Semasa anak atau isteri kita sedang tidur inilahwaktu yang paling sesuai terutamanya diwaktu duapertiga malam, kerana fikiran bawah sedarnya(subconscius mind) adalah paling optimum ketikaini. Yang tidur hanyalah conscius mind (minda sedar).

2.Sentuhkan ibu jari anda ke langit-langit dankemudian sentuhlah dengan halus ibu jari anda keubun - ubun orang yang ingin anda nasihati.

3. Semasa ibu jari diatas ubun-ubun selawatlahke atas junjungan Nabi Muhamad dan bacalah surah alfatihah. Kemudian terus dengan berzikir didalamhati dan jangan putuskan zikir anda.

4. Angkat ibu jari anda,kalau boleh janganlah di putuskan zikir didalam hati dan bercakaplahdengan suara yang agak perlahan agar tidak sampaimengejutkanya. Beritahulah apa yang ingin andaberitahunya. Kebiasaannya saya akan menasihatiisteri saya agar tidak selalu melewatkan solat,banyakkanberselawat, banyak bersabar.

Nasihatilah orang yang anda sayangi dengan apasahaja nasihat yang anda inginkan. Jangan putuskan zikiranda, supaya zikir itu masuk bersama dengan nasihatanda

5. Anda akan dapat melihat reaksi yang dia sedangmenerima pernyataan anda iaitu kelopak matanyabergerak-gerak. Insyallah saya doakan diri saya dananda berjaya dengan kaedah ini.

Pernah di zaman Imam Abu Hanifah (Hanafi AnNu'man), seseorang pernah bertanya kepada bapaImam Abu Hanifah. "Tuan, bagaimanakah tuan mendidikHanafisehingga begini istimewa jadinya. Jawab bapa ImamAbu Hanifah "Aku didik Hanafi 40 tahun sebelum diadilahirkan". Kalau didengar pernyataan ini tentuaneh bagi kita bukan. Bagaimana mungkin manusia yangbelum dilahirkan sudah di didik. Namun apa yang ingindisampaikan oleh Tsabit (bapa Imam Abu Hanifah)ialah dia sendiri telah diasuh, manakala isterinya jugasudah di didik dan Hanafi sendiri sudah dididik sejakdari kandungan lagi. Saya beri anda satu logikakal, acuan yang bulat mana mungkin menghasilkan kuihsegiempat. Begitu juga dengan anak dan isterikita. Mereka adalah cermin kepada diri kitasendiri.

Saya bacakan kisah ini kepada janin yang sedangmembesar dalam perut isteri saya. Saya sentiasaberdoa agar dia terus membesar dan dilindungi Allahsebagaimana Allah memelihara Imam Abu Hanifah. Sayanasihatkan dia dengan nasihat yang disuarakan olehLuqman Al Hakim kepada anaknya. Saya bacakan kisahpara rasul, para nabi,wali songo, tujuh wali melayukepadanya. Cuma isteri saya menasihati agar suarasaya tidak terlalu kuat, bimbang didengar oleh jiran, apapula kata mereka nanti.

Dalam kepekatan malam, isteri saya sudah pun yenyakdibuai mimpi. Saya baru selesai membaca surah yasindisisi isteri hingga dia terlelap. Saya kehalamanrumah, mahu merenung langit malam, satu-satunya hobisaya semenjak kecil semenjak di rumah anak-anakyatim piatu, saya bawa hingga kini. Langit agak terangdanbersih. Saya bersandar dibangku marmar. Kalau isterisaya sihat pastinya dia menemani saya disini, kamiakan bercerita tentang segala-galanya, tentang masadepan, tentang anak, tentang cinta, tentang tuhan.

Saya terus merenung langit malam, saya anak yatimpiatu yang ditinggalkan ditengah padangrumput,sehinggasekarang tidak diketahui siapa ibu ayah saya. Kinisaya akan menjadi ayah. Bermula dari saya akan wujudsalasilah keturunan yang baru.Saya bertekad dalamhati, Insyallah jika anak ini lahir, dia tidak akansaya biarkan membesar seperti saya. Dia tidak akan sayabiarkan menagih kasih dirumah kebajikan.Dia tidakakan melalui zaman pahit seperti saya. Dia tidak perludibohongi yang teddy bear adalah'mama'nya sepertisaya. Air mata ini mengalir lagi. Mudah benar iatumpah.Oh! janganlah tumpah lagi.Sudah terlalubanyak tertumpah.Kalau mahu tumpah biarlah ketika sujudmenyembah ilahi.Pesan guruku air mata lelakijangan ditumpahkan sia-sia.

comment: cool gile seh kaedah ni....buat lelaki yg bergelar muslim di luar sana, tolonglah buat ni kt anak dan isteri anda....Insyaallah.....bleh berjaya....saya pon doakan anda berjaya... :)))

Saya tidak mahu terus melayan perasaan,segera sayakuncikan pintu dan ke kamar tidur.Isteri sayatelah pun nyenyak dibuai mimpi.Inilah 'bintang timur'dalam hidup saya.Ia sentiasa bersinar cemerlang dalamhidup saya,memberi harapan,keyakinan,kesetiaan dancintanya kepada saya.Insyallah tidak lama lagi,akanmuncu 'bintang timur kecil' dalam hidup saya

Wednesday, August 11, 2010

saya nak bgn sahur....
tapi tertido balik.....
sedih... :(

Tuesday, August 10, 2010

ayie


rindu laaaaaa

rindu gile kt ayie....
lame dah tak jumpe since die gi keja kt royal bintang....
Insyaallah kalau ada umur, nk gi buke n sahur ngan ayie la nnt.....
rinduuuuu

Sunday, August 8, 2010

entry panas

some fuller did not know how to care about people's feeling....

aku tak suro pon jage hati cm menatang minyak yg penuh...
cukupla kau tak kua kan ayat2 yg cm nk kena baling najis kat kau...

tengahari td aku br blk dr kenduri doa selamat umah mak mertua abg aku....
then on the way nk blk bilik ni terjumpa sorg makhluk yg mmg rse cm nk lempang je tgk die....(bukan aku dengki kt die, tp .......eeeeeeeiiiiiii!!!! geram je aku.....)
die pggl name aku, aku pon nyahut.
die tanye aku gi mane...
aku ckp la br blk dr kenduri umah kakak ipar...
tibe2 bleh plak die ckp : kau ni asyik pegi kenduri je......
aku pon ckp la blk.....bile mse plak aku asek pegi kenduri....kau ni....
dlm ati aku dah panas je sbb jumpe kau pon tak selalu pastu nk ckp aku ni asek gi kenduri...
WTF WEEEEEIIIIIIII!!!!!!

Thursday, August 5, 2010

peliknye manusia


Al-kisah di suatu maghrib:


Mr.S: eh dik...apa tggu2 lg...msk la...
aku: jap eh cik....(masih lg bersopan)
Mr.S: cpt dik....bincang ape lg....

aku dan kwn2 pon msk dlm teksi tu...

aku: pakcik, meter ni bleh guna tak?
Mr.S: bley.kenapa?
aku: takdela....kalau pakcik betul, betulla...kalau pakcik salah, sy akan ngadu kt bos pakcik la....
Mr.S: ok...ngadulah....

*senyap sunyi je kt dlm teksi tu

kwn aku: pakcik, kalau dua2 org pon stop kt mawar pon rm6 ke cik??

*belum pon smpai kolej mawar, die da stop kan teksi

Mr.S: ok2.sampai sini jela!!! rm6!! (sambil u-turn teksi di jap, die ckp) kalau tak byr pon takpela, selama pakcik bwk teksi, tak penah pakcik jumpe org mcm ni.byk songeh(ada ke ckp ngan customer cm tu)...turun, turun!!!! tak byr pon takpela....pakcik halal dunia akhirat...

*kwn aku insist gile nk byr, tp die tolak.die kate die dah halalkan dunia akhirat.

point penting kt cni is, kenapa die nk marah gile2 kalau die tak salah btol tak??dah la smpai nk charge sorg STUDENT rm6 sedangkan meter kt c2 tulis rm6.10 (mstila satu teksi rm6 kan??)
melampau la pakcik tu....die tak pike ke kalau anak die kena cmtu??erm...mgkn die takde anak kot...oh, tak pela.....

Wednesday, July 28, 2010

anggerik mall

for ur information, ni la 1st time aku kuar ngan kwn2 gi mall...

ni pon sbb nk wat research....
kalau tak, mls gile weh....
smlm gi anggerik mall utk wat resarch psl nape takde org dtg cni....
brg2 die cantik2 and affordable jgak...
tp, sbb ape ek takde org sgt???
mgkn korang promotion kot...
cian mall ni....
sbb management die yg dah bertukar tgn, tenant2 yg dlm ni jd mangsa...
sempat lg shopping and tgkp2 gmbor....hehe...
pastu ciap gi mkn subway kt masalam...
mantap lg!!!!
tgk ni...takde org lgsg...kesian.......

smpt lg bergmbr dgn group mmbers,,,,nsb baik dpt cover bdn...kikiki....nmpk kck sket....

gemok balik!!!!

oh!!! dah gemok blk la dok shah alam ni...

br nk tunjuk kt org jb yg aku mampu kurus...wakakaka...
mane taknya...td je br lps melantak old town whit coffee perisa hazelnut...
mantap weh pd peminat coffee la....
yg tak minat gerenti pening lalaat pnye sbb die kinda pekat...
minum kopi mlm2 dgn hrpn tak ngantok and bleh troskan asgnmt...

tgk!! da gmok.....!!!!! tidaaaaaakkkk!!!
pastu blk dr camping abes gatal2 ....
bile garu2 die bintat...
eeeeuuuuuwwww ape ni!!!
hahahah.....guraw je...i tak segedik tu ok....
hehehe....tp sblm ni msk huan takde pon gatal2 gini....
adeh....
tp best gile la camping ni.....mantap babeh!!!!


Thursday, July 22, 2010

hari malang

nak taw tak??

kalau taknak pon kena tau gak...sape suro bace.... :p

hari ini adalah hari malang aku @ bad day aku....

1) pagi2 lg da dpt taw yg single bunga2 biru Wh aku hilang kena rembat ngan org...uwaaaa!!! walaupon singlet tu aku beli murah(sbb ade sale), aku tetap syg gile.....

2) pegi blk kaca penat2 sbb nk amik kunci tuk klas, tgk2 da ada org amik...fuh....sabo jela....

3) sampai2 bilik td, aku lapo gile lalu aku buat la maggie goreng....tgh2 nk bukak perencah die tu, terus minyak die terpercik atas cadar aku....itu aku admit la salah aku...sape suro buat atas katil kan...aku sabo lagi....aku pon lap....

4)pastu td kwn aku ckp "pegawai" kolej mawar ni stop dpn bilik aku...nk saman aku la tu....da la mase tu tgh gantung bj kt cermin...tp cm tak nmpk sgt sbb aku gantung kt cermin paling bwh....

5) bile aku bau bj yg aku sidai dlm bilik ni, bau busuk gile....aku pon serba salah dan confuse....da tak taw da mane nak gantung....gantung kt penyidai yg disediakan pon bau, gantung dlm bilik pon bau....bleh tak aku gantung kat kepala pegawai2 mawar tu???loghat btol........

Thursday, July 8, 2010

dari hutan terus ke bandar...

hai kwn2!!!

lame gile rsenye tak update blog...
tak de ape yg nk di updatekan weh....

tp ari ni ari ke 5 aku kt UiTM shah alam....
nk cite sket la psl life kt sini(sbb aku still kt shah alam)....

kalau dulu mse diploma, kite jln kaki je gi klas....
tp degree, kite jln kaki jgak tapi kena plus dgn naik bus n jln kaki blk...

pastu ingat lg dulu me diploma kan aku slalu ponteng klas and main2....
now da tak bleh da....mane tak nye...dah kena warning ngan abg aku supaya jgn main2 dah....

kalau dulu mase diploma, "kaya" abis sbb asek gi jln je....
ni degree kena la berjimat sbb nnt nk kena buat intersesi....adeh...ptptn pon tak dpt lg...

kalau dulu mase diploma, makin lame makin gmok....
ni degree, mkin lame makin kurus da rasenye...(haha...perasan...)

kalau dulu mase diploma lecturer slalu masuk klas lmbt....
ni degree, lecturer mostly punctual gile beb....

ini lah die critera dari kakak syafinas.....
sekian...
Alhamdulillah...

Friday, June 18, 2010

sampai bile?

sampai bile nk jd mcm ni?
tak kesian ke tgk kami?

kita hanya merancang,

Allah yg menetukan sama ada benda tu baik atau buruk untuk kita...
Subhanallah....

Tuesday, June 8, 2010

welcome to the family

ceritera ni tentang sebuah keluarga yg baru shj menerima org baru dalam keluarganye...

ni bukan org baru yg baby tu taw...ni org baru yg dah dewasa dah...
ni persandingan mereka di sebelah perempuan....
rosmilaily dan syafiq sarah arissa dan syafiq keluarga saya ;)

ni hantaran yg telah dibuat oleh mama gua(kalau tak nmpk bley klik kt cni)

ni hantaran yg dibuat oleh kak laily sendiri. cantik jugak!

ni lepas nikah..dlm masjid..aku nnt pon nk nikah dlm masjid...hehe..

p/s: nnt belah lelaki(kt jb) aku mskkan next week Insya-Allah....

dari dulu mmg aku da jatuh cinta dgn bau mamat di atas ni...tp sebenarnya die ni untuk lelaki ke pompuan???confuse...confuse....

Monday, June 7, 2010

huaaaarrrrggghhhh!!!!

penah rse tak bile dok umah ni pastu ditambah lg lps abis diploma ni, rase cm mls je nk further degree...

rse cm nk kawin, pastu nk ade kehidupan sendiri....
nk keja...
nk pgg duit sendiri...
nk rase cari duit sendiri gile bpk punye...
pastu yg paling penting bile da keja msti kurus...haha...
seriously........
malas nye nk sambung.................................

Wednesday, May 12, 2010

gini la

dok umah tak taw nak watpe..

abis satu umah aku kemas(propaganda je) hihi.
sape2 yg dtg umah aku jgn lupe bwk shades k.
sbb takot mata anda diselubungi misteri.
tgh layan lagu jiwang ni.
tp tak taw nk jiwangkan sape.
al-maklumlah, status gue kan single.
haha.
pedulik plak aku kalau aku takde balak.
nnt kan tak psl2 mati dihempap kayu balak.
chow chin cendol~~~

Tuesday, May 11, 2010

kuatkan semangat

aku br je sampai dari tgk org meninggal...

aku taw diri aku ni lemah semangat...
so, aku cm tak tgk jenazah...
kalau tak mesti aku da terbayang2 da...
huh...tak sanggup la...
kdg2 smpai seminggu....
bukan nye berpikir psl benda tu, tp mmg die dtg...
Ya Allah...kuatkanla semangat Nur Syafinas...amin...

Monday, May 10, 2010

humble sket

Kenapa kau rse cm kau ni helang sdgkan kau hanya burung gagak??

Kenapa kau rse cm kau ni pengarah sdgkan kau ni pegawai biase?

Jgn berlagak bleh?

Even org yg ada pangkat tu upon bley down to earth, nape kau mcm ni??

Sunday, May 9, 2010

selamat tinggal

tadi ari yg sgt menyedihkan bg ku...

pagi nangis, petang nangis, smpai nk ke maghrib nangis...
sedih sebab nk tgglkan kwn2 diploma ku...
yg dah sebati ngan jiwaku...
tidur sebantal ngan ku...
makan bersama2 ngan ku...
mandi sama2 dgn ku....
bercerita sambil gelak2 dgn ku....
aku akan merindui mereka semua....

buat:

aida, ila, sofia, lily, hazieyah, nadia raha, safira syuk, jehan mazlan, atiqah che hassan, nik nur izzati, hazidah bakhtiar, fatin azzaty, atiqah rani.......

SAYA AKAN MERINDUI DAN MENYAYANGI KAMU SEMUA HINGGA AKHIR HAYAT KU....
SEMOGA KITA SEMUA MELEPASI DIPLOMA INI CEMERLANG....
INGAT AKU SAMPAI MATI YA...

p/s: entry ni slalu ada kan kt hampir semua budak uitm.. :p

Saturday, May 8, 2010

masalah

penah tak rase satu tahap yg kite btol2 takde mslh?

tp bile kite da lps thp ni,
mcm2 mslh dtg kt kite kan...
this is wat happen to me...
tp aku kena redha...
aku kena kuat...
sbb kalu aku tak kuat, cmne aku nk troskan idop tol tak?
papepon, tak sabar nk abiskan diploma today... :))))

Friday, May 7, 2010

i am killing myself

hati

Sebelum menilai hati orang,nilailah hati sendiri.

Kerana kita tidak dapat membaca hati orang.
Namun kita tahu akan apa yang berdetik dihati sendiri.
Boleh jadi orang yang kamu risaukan keadaan hatinya lebih baik dari hatimu sendiri.
Hati orang didalam pengawasan Tuhan,begitu jua hatimu.
Dan kamu hanya bertanggungjawab untuk hatimu sendiri,bukan hati orang.
(Rabiah Rosdi)

Wednesday, May 5, 2010

useless

rase useless tak bangun subuh...

damn!! miss lg...
mcm ape je....
sedar2 la tu syafinas....
kiamat da nak dekat ni....
bile nak berubah....

this is me...

byk buruk dari yg baik...

byk lagha dari yg tak lagha...
byk keburukan dari kebaikan....
byk disadvantages dr advantages....
byk annoying dr yg tak annoyed....
byk malas dari rajin...
byk bercakap dari diam....
byk belanja dari berjimat...
byk makan dari berlapar...
byk main dari belajar....
byk merayap dari duduk diam kt umah....

bunga tanduk

flower horn....

u better watch out....
semua yg kau buat akan diperhatikan....
sekian

Sunday, May 2, 2010

cuci bersih2

aku bangun pagi2 ni sbb nk bace transport....

skit lg nk abis...
tapi tak semua aku bace sbb tak semua aku jwb....hihi..
Insyaallah akan ku jwb penuh.... :)
ni bukan tujuan aku memblog....
tujuan aku blogging is because nk kongsi dgn korg perkara yg tak buat aku ngantuk....
(takyah pkai sabun tahan ngantuk atau ape2 yg membantu)....
cume berbekalkan sebaldi air paip(itu pon kalau korg suke main air).....
silap aku tadi sbb tak amik wudhuk...kalau tak mesti lg barakah menuntut ilmu.... :)
mase kau cuci muka tu, cuci la dlm hidung skali ye(walaupun da ada org yg taw sbb die yg bgtaw aku, tp buat2 tak taw jela ye kak :p)
dlm bhse lain die boleh dikatakan korek idong jgak la....heeee~~~
tp bhse lembut skit, cuci hidung tu skali....
kasi masuk air dlm otak, eh silap, dlm hidung, pastu cuci2 skit...
ni la hasil die...
bukan shj dpt belajar, malahan pula dpt memblog skali(ni kalau kwn aku nmpk ni maunye bising sbb tak study...hehehehe...pnjg skit gelak sbb dorg tgh tdo...siot je)
ok...doakan aku dpt jwb transport ye....
Ya Allah...permudahkanlah urusan kami dlm menjawab transport...amin....

tidak menyesal

aku tak pernah menyesal mengenali kau....

dan aku bersyukur kerana mengenali kau...
kerana selepas ini andai kata aku bertemu dengan manusia seperti kau,
Insyaallah akan dapat aku tangani...
terima kasih Allah...

Saturday, May 1, 2010

rezeki yg berkat


jumaat lps, aku tgk Al-Kuliyyah....

die ckp pasal rezeki tu berkat atau tidak...
kite bleh tgk sendiri pada diri kite bile kite da keja nanti...
ataupon kalau agak2 cm lame sgt nak tggu,
kite tgk la kat family kite ke, sanak saudara kite sendiri ke....

ni tanda2 kite mendapat rezeki yang berkat:

1) rezeki tu membawa kepada kebaikan...maksudnye kat cni, kite berubah ke arah yang lebih baik...mcm dpt rezeki, dpt pergi haji, diri ni semakin dekat kpd Allah...dan bermcm2 lg...

2) bile kite dapat duit tu, kite rase cukup je...takde la cm kite rase tak taw duit tu pi mane....itu la die rezeki yg diberkati...

3) rezeki yg kite dapat tu, membuat kite rase tenang je....contohnye cm org yg jual dadah tu...sah2 la yg dadah tu haram...pastu pi jual dadah pasai apa...last2...pi tali gantung dan hati pon tak tenang sbb merosakkan masyarakat....haiya...mmg nk kena ni...

4) kite bley tgk sendiri effect kpd org yg mkn rezeki yg berkat yg kite dapat tu....iaitu anak2 kite(ceh...cite cm da beranak je aku ni...)....anak2 takkan degil...mengikut kata, soleh dan solehah...pendek kata, senang dibentuk la....

5) dan sebagainye...nanti aku carik blk eh...hehe

thanx 4 reading...hope ilmu ni bermanfaat kep makhluk Allah yg lain....amin...

sahabat

pagi ni...kite nk berkongsi 12 sifat sahabat...

sahabat ni mcm cermin dlm diri kite..
sbb die sentiasa bersama dgn kite, sentiasa mendengar keluh resah kite...
sentiasa menjadi tempat gigitan kite...
pendek kate, semua dgn kite...
meh cek kt bwh ni...ada tak sume sifat ni dlm diri aku...
mestilah tak semua yg ada kan....
sbb aku mmg bukan kwn dan manusia yg baik....
12 SIFAT SAHABAT..
1. Jika engkau berbuat bakti kepadanya, ianya akan melindungimu

2. Jika engkau rapatkan persahabatan dengannya, dia akan membalas baik persahabatanmu itu

3. Jika engkau perlukan pertolongan daripadanya ia akan membantumu sedayanya

4. Jika engkau menghulurkan sesuatu kebajikan (bantuan) daripadamu kepadanya, ia menerimanya dengan baik

5. Jika ia mendapat sesuatu kebajikan(bantuan) daripadamu, ia akan menghargainya atau menyebut kebaikanmu

6. Jika ia melihat sesuatu yg tidak baik daripadamu, maka ia akan menutupnya

7. Jika engkau meminta bantuan daripadanya, ia akan mengusahakannya

8. Jika engkau berdiam diri (kerana malu hendak meminta) ia akan menanyakan kesusahanmu

9. Jika datang satu bencana menimpa dirimu, ia akan meringgankan kesusahanmu

10. Jika engkau berkata kepadanya, nescaya ia akan membenarkanmu

11. Jika engkau merancang sesuatu, nescaya ia akan membantumu

12. Jika kamu berdua berselisih faham, nescaya ia lebih senang mengalah untuk menjaga kepentingan persahabatan

Marilah bersama kita cek dan semak diri kita adakah dalam persahabatan kita ada ke 12 sifat2 ini..

Semoga kita akan menjadi sahabat yang terbaik buat sahabat kita itu, semoga persahabatan kita akan sentiasa dirahmati Allah hendaknya.

Friday, April 30, 2010

maaf

nowadays.....

hatiku tak tenang....
mungkin ada org sakit ati atas perbuatan aku...
aku minta maaf....
andai kata aku pergi dulu,
aku taknak nanti ati ini tidak aman mengadap tuhan...
maafkan aku....
aku maafkan org lain jua...
rajuk ku tidak ke mana...
aku sayang semua orang....
terima kasih semua....

nk taw rahsia tak??

diadaptasi dari http://sweetdreamcottage.blogspot.com

(terima kasih ye hanin...smoga anda diberkati Allah...amin...)

Lima perkara yang kita semua mahukannya dan kita berusaha untuk mendapatkannya:-

1: Wajah yang cantik – solat subuh

2: Duit yang banyak – solat zohor

3: Kesihatan yang baik – solat asar

4: Anak2 yg cerdik dan berjaya macam kita – solat maghrib

5: Tidur yang nyenyak tanpa ganguan – solat isyak

Senang jer untuk mendapatkannya hanya 15 minit setiap hari .

Kata Nabi Muhammad S.A.W;

siapa yang tinggalkan solat subuh tiadalah padanya nur di wajahnya
dan siapa yang tinggalkan solat zohor tiadalah padanya rezki yang berkat
dan barang siapa yang tinggalkan solat asar tiadalah padanya kekuatan badan
dan siapa yang tinggalkan solat maghrib tiadalah padanya anak2 yg bermanfaat
dan barangsiapa yang tinggalkan solat isyak tiadalah padanya tidur yang nyenyak.
( Sampaikanlah daripada nabi saw itu walaupun satu ayat )
' Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.'
Surah Al-Baqarah ayat 286

blaja

adeh...penat dah la blajo....

jahat ek aku...
pdhl menuntut ilmu tu dpt pahala kan...
ish3...
aku ni kalau blaja, mmg main2...
tak taw nape tak leh serious...
bile nk focus je, mule la rse nk terkucil, nk mkn, ngantuk...
daaaaaannnn maaaccccaaaam2 lagi... :)
tapi bile a day b4 exam...
baru la rase nk terkencing nk study...
mule la rase menggigil, usus nk terkeluar, berpeluh2....(cite nk pom2 je kan)
pdhl aku ade salah satu je symptom kt atas tu...haha...
tgk mmbr aku yg lain study, mmg aku jeles...
tapi mslh nye aku ssh nk focus...
focus mmg boleh...
tp paling lame pon 5 min....
hahaha....siot je...cm bdak kecik je kan...
ish3....
tapi xpela...
aku akan try jgak utk focus ye kwn2!!!
thank 4 being strict with me....
i really appreciate ur kindness....
i really mean this!!
kalau tak aku tak blaja de....hehe...
toche2!!

Thursday, April 29, 2010

the latest

ini the latest pic yg aku br tgkp...

tak bape cantik la....
tak taw cmne nk buat da...
thanx to the owner of the camera...
hehehe...
thanx to the model...stranger....

MP!!!!
tak cantik la aku edit....
haus la plak.....

Wednesday, April 28, 2010

puji

puji-memuji memang disukai tetapi.....

puji pon ada limit nye...
semua benda kite buat ada limit die kan....
jangan sampai berlebihan...

akibat memuji orang secara berlebihan:
-org yg dipuji tu akan berasa riak(oh...aku yg paling bagus sekali sbb si A puji aku melambung2)
-memuji ni juga boleh membunuh jiwa org yg dipuji tu...
-orang sekeliling yg mendengar pujian itu berasa annoyed...
wah...aku punye hasil kerja tak cantik ke?dah kite mengecikkan ati org lain pulak....
kesian org lain.....

moral of the story is, jgn puji org lebih2 k....takde manfaat de puji org lebih2....sekian....

Tuesday, April 27, 2010

hei!!!

lebih baik kau diam....

aku da tentu akan diam dgn engkau....
aku tak taw nape sejak kebelakangan ni bile kau bukak mulut je ade je benda yg buat aku skt ati....
kata2 kau penuh dgn sindiran.....
aku da x berapa selesa dgn kau....
cukuplah2 lah tu menyakitkan ati aku....
kau sgt kasar...
kalau nk taw nape aku ckp cm tu kat balik ialah sbb aku dah tak tahan da....
masalahnye bukan aku sorg yg ckp....
-sekian-

mampukah

aku teringin nk jd seperti org lain...

senyum bile org marah...
gelak bile kena maki....
beristighfar bile marah...
mampu bergelak2 dgn org yg telah buat kite skt ati...
diam bile kena marah....
diam bile sakit ati....
mampu melupakan ape yg telah terjadi ke atas dirnye....

tapi...aku tak boleh....
aku..tetap aku....
tapi Insyaallah aku akan jadi seperti org lain....
yg senyum bile ati sakit...
yg mampu melupakan segalanya....
terima kasih Allah....

Monday, April 26, 2010

mendung

owh...aku terkesima dgn ayat2 kau...

tibe2 je kan....
malam ni aku rase tak keruan....
ati aku x tenang...
aku rase mcm nk keluar...
nk rosakkan diri....
rase cm nk buat bende2 bodoh yg bleh merosakkan diri sendiri...
hahaha...
bodoh kan aku...
dlm kepala ni pikir byk benda...benda yg tak patot aku pikir...
tp....ntah la...yg penting semua ni bukan psl lelaki...

Sunday, April 25, 2010

nk rehat jap

bagi aku masa rehat jap....

tak lama...kejap je....
sbb aku penat...
penat dgn sume benda....
orang kata tak baik mengeluh....
tapi aku mengeluh dalam ati je...
dan aku mmg da betul2 penat ni....
kalau aku ada buat ape2 salah maafkan aku....
dan aku akan belajar untuk diam....

-noktah-

sesi photography

ptg tadi sewaktu boring2 aku dgn lily pon pergilah mencari kerja....

dan aku da jumpe model yg sesuai utk jd mangsa aku...haha...
inilah dia...
hasil nukilan aku dan lily...
cantik x??
kalau x cantik, phm2 jela eh sbb aku pon br je lg dlm arena ni...
camera pon blom bli lg...
hehe...
nk petik bunga nk bagi aku la tuh...ish3....

tak taw la die tekejot sbb ape...sbb abg blkg cucuk pinggang die kot....haha

daun-daun kering yg cantik....

exercise....1, 2, 3....

ada byk lg...tp x cm 5 thn plak kan nk upload sume...
ni je yg aku dpt simpulkan...
terima kasih... harap anda berpuas ati....
:)))

dalam

dalam dunia ni byk cabran dan dugaan....

kalau Allah x duga kite, kite tak kenal ape erti senang...
kite tak taw nk hargai sesuatu tu...
Allah menguji hambanya yg kuat...
kite hanya perlu bersabar dgn dugaannya...
just think positive...
kpd teman ku si ikan tanduk....
bykkan bersabar ye...
slow2 terima benda ni....
slow2 lenyapkan dari ingatan...
peduli org nk ckp awk mcm mane...janji kami berada di sisi awk...
Insyaallah sampai mati...

Wednesday, April 21, 2010

cantik ke?

tadi aku br lepas dgr lagu barbie by aqua...
i am barbie girl, in a barbie world...
best ke jd barbie??
badan di henyak2...
tgn digeliatkan...
kaki di paksa jln...
baju ditukarkan...
sume pon xley nk buat sendiri...
hakikatnya...
barbie tu mmg tak hidup...
barbie itu hanya sekadar hiasan...
barbie utk luaran nye cantik...
tp dlmnnye kosong...

kau nk jd spt barbie?

nk?sbb ape?
sbb barbie cantik?
sbb sume org buatkan??
sbb barbie bleh gembirakan ati org?

aku xnak jd mcm barbie...
useless...
buat ape jd cantik tp tak bermanfaat pada org lain??
buat ape dpt gembirakan ati org tp hanya utk seketika....
kecantikan itu tak kekal lama...
tp kecantikan hati selamanya...
aku mahu dikurniakan ati yg cantik...
Insyaallah aku akan bersihkan ati ini meskipun die sgt itam....
terima kasih Allah mengurniakan hati y berfungsi dgn baik kpd aku....

boleh bg pnjm tisu?

sedih....
carry mark fin trok...uwaaa!!!
tp yg lain Alhamdulillah ok....
seumor hiop aku tak penah dpt byk mcm tu...
korg dpt byg kan tak betapa trok nye aku??
hahaha...
siot...
terima kasih Miss Muharatul dan Miss Mariam....
kpd lecturer yg lain, anda pon baik jgak...hehehe

Tuesday, April 20, 2010

sabar

betul la org ckp stiap kali kite nk marah, kite kena sabar....
kalau kite mara2, kite x tenang...
it happened to me...
dulu aku di kenali dgn seorg yg x ckup tanah nk marah la org kata...
tp sekarang, aku cube utk bersabar...
sabar, sabar dan sabar...
ape je yg org ckp kat kite, kite sabar...
sekalipon benda ni menyakitkan ati kite, kite sabar...
sesungguhnya ada hikmah di sebalik kesabaran itu...
ada beza bile aku mara2 dgn aku sabar....
kalau aku mara2, ati aku x tenang...seriously...
kalau aku sabar, ati aku tenang Alhamdulillah....
sekarang ni aku lebih prefer tuk diam...
kalau berbalah pon ape yg aku dpt??
dosa plus menyakitkan ati org lain dan ati aku sendiri....
and that is definitely useless...

Friday, April 16, 2010

termenung

membiarkan arus masa membawa ku ke mana saja.....
aku mahu dihanyutkan ke jln yg benar....
tak mahu disakiti...
tak mahu menyakiti...
maaf sekiranya menyinggung perasaan sesiapa...
aku manusia biasa...
aku sudah penat...
bagi ku masa berehat...
mencari ketenangan di alam mimpi...

memoir

we had fun just now....
karoeke dgn org tersayang...
lovely aunty, sister, am, lily, and epit...
me, mimi and am

khala fauziah, epit and lily
comment suara:
khala: sedap
mimi: tomel je
am: pergh!! rock kapak seh...suara lu mantap...
epit: suara lu cool gak
lily: sedap sore kau(kena la ckp sdp kan kalau tak nnt die hempok aku..hihi...)
finas: haha...x bape sgt la...

Tuesday, April 13, 2010

lelaki tua itu...

lelaki tua itu sedang mencari rezeki untuk anaknya...
lelaki tua itu bermandi peluh demi memberi sesuap nasi kepada keluarganya...
lelaki tua itu berbuih mulut mengingatkan akan keberkatan hidup kepada anaknya...
lelaki tua itu bersusah payah membuat tawa anaknya keluar dari mulutnya.....
lelaki tua itu menyelongkar tong sampah untuk mencari tin2 kosong yang boleh ditukar kepada duit demi membawa balik gula2 untuk kudapan keluarganya....
lelaki tua itu menjadi contoh kepada anak2nya...

kini....
lelaki tua itu hidup seorang diri...
tiada siapa yang peduli...

kerana...
jasanya tidak dihargai...
jasanya tidak dibalas dengan kebaikan...

hanya Allah yg menjadi tempat dia mengadu kesedihan...

tersedar

btol la org kata...
kadang2...kite tak perasan apa yg kite buat tu btol ke salah....
kadang2...ape yg kite ckp tu menyakitkan ati org lain ke tak...
tapi hakikatnya....
kite manusia biasa yg tak lari dari melakukan kesilapan...
jangan ingat apa yg kite buat dan cakapp itu semua nya btol....
jangan fikir diri ni perfect sbb ramai lg org lagi bagus dari kite...
kite ni pon bukannya bgs sgt pon...
apa yg kite perlu ingat...
tiada org yg dpt merubah diri ini melainkan diri sendiri...

sekian...

Monday, April 12, 2010

post pendek

kadang-kadang...hidup ini perlu bertolak ansur....jangan berat tulang untuk tolong orang ok....

jangan meniru la wei

sejenak td br lecturer ckp psl benda ni dlm klas...
tp entri ni mmg da lame da aku nk tulis...
x berkesempatan je nk menulisnye(ceh...cm org jawa la plak aku ni...haha)

kite tgk definition oh copying(bukan minum kopi ye):
copying is an action which writing the same answer from ur friends...
kirenye meniru la ni...u know wat i mean...smbil buat tgn mcm bob AF....

dan ini sebenarnye berdosa...
sbb ape taw??
sbb, kite tak berlaku jujur dgn diri sendiri dan juga org lain...
org lain tu dm kontex ni ialah lecturers, kwn2, parents, family dan sebagainya...

contohnye cm ni la ye:

misal kata kau meniru..pastu kau dpt 90%...wow!! pdhl tu bukan hasil usaha kau sendiri....
tak malu ke??
pastu, lecturer, parents sume puji...tak malu lg ke??
kau menipu diri kau sendiri dan org lain...
maknenye, kau xnk menguji diri kau sendiri....
stkt mane yg kau da blaja...
ok...aku admit yg aku penah wat bnde ni...
tp at the same time, aku nyesal sbb buat wat aku nk bnde bodo cm ni...
da la mase nk meniru ni konon2 cm xde org nmpk...
pdhl Allah tgh tgk ni...
aduh...menyesal nye aku....

dan mase test fin ituari...
aku ckp ngan kwn aku yg aku x meniru pastu aku tgglkan byk gile kosong kt kertas tu...
die ckp aku bodoh...wow!! pndai na kau...pandai sgt smpai kena tiru org lain la kan...

ape la manusia ni...
mcm Miss Rohana ckp dlm klas td kan....
meniru ni byk effect die...
bile kite da dpt keja nnt hasil drpd kite meniru tu...
duit gaji yg kite dpt tu of course la kite bg anak2 kite mkn....
da jd darah daging da....
pastu mula la bising nape anak degil, tak solat and mcm2 lg la bebelannya...
pdhl slh die sendiri...
tepuk dada, tanya la selera....

P/s: pesanan kpd aku sndiri dan org yg membaca blog ni...harap anda sebarkan benda ini...
"tak elok...tak elok...tak elok meniru....hehe"

Wednesday, April 7, 2010

timah oi!!!




kepoh ni ada 2 jenis....


ada kepoh yg bermanfaat dan kepoh yg tak bermanfaat....


actually kepoh bermanfaat tu bukan dipanggil kepoh...


tp takpela...


utk memenuhi ruang di post aku...




meh kite tgk:


kepoh yg bermanfaat kpd diri sendiri, bangsa dan negara:




"minah2!! sape naib cansellor kite yg br ek??dorg kate ade yg br kan??"


ha...yg mcm ni bgs sbb sape2 je yg tanye nnt takde la kite malu sgt...(aku blom praktikkan lg kepoh jenis ini..hehe..)


"weh...aku dgr, selling kite nk tukar syllybus baru..btol ke??"


"Kak2...nk tanye....lecturer management kitorg ok tak??name die Miss Sarah(bukan nama sebenar)"




kepoh yg tak bermanfaat lgsg(walaupun aku pnah buat...heeeee~~) :




"seriously mamat tu da kapel ngan minah tu?!!!"


"oi timah...bile anak kau nk dpt keja ni..."


"takde org lain ke ek si joyah tu nk pilih..."




moral of the story: pesanan kpd diri saya sendiri dan org lain, praktikkan kepoh yg bermanfaat tu eh...smoga kite mendapat lebih byk ilmu di situ....








Tuesday, April 6, 2010

biar la ia berlalu

Bile dgr balik lagu ni, teringat balik memori lama aku...
huh...sedih gile....
hopefully sume da berlalu....amin...
ni ada skit keratan aku amik...
sila nyanyi lagu ni sambil tgk picture the whole family anda ok...
like people said, behind the pictures, have 1000 of stories...

let's sing together...yeah...(buat muke cm pink sket)

Uh, uh, some deep shit, uh, uh
Momma please stop cryin, I can't stand the sound
Your pain is painful and its tearin' me down
I hear glasses breakin as I sit up in my bed
I told dad you didn't mean those nasty things you said
You fight about money, bout me and my brother
And this I come home to, this is my shelter
It ain't easy growin up in World War III
Never knowin what love could be,
you'll see I don't want love to destroy me like it has done my family

Can we work it out? Can we be a family?
I promise I'll be better,
Mommy I'll do anything
Can we work it out? Can we be a family?
I promise I'll be better,
Daddy please don't leave
Daddy please stop yellin,
I can't stand the sound
Make mama stop cryin, cuz I need you around
My mama she loves you, no matter what she says its true
I know that she hurts you, but remember I love you, too

In our family portrait, we look pretty happy
Let's play pretend, let's act like it comes naturally
I don't wanna have to split the holidays
I don't want two addresses
I don't want a step-brother anyways
And I don't want my mom to have to change her last name

malu2 kucing

comel je bile kau jumpe aku td...
malu2....
da mcm aku ni laki n kau pompuan...
aku taw la aku ni x mcm pompuan sejati...hehe....
ciap menyorok belakang kwn kau lg...
xmau ckp ngan aku...
bile aku tnye, kau senyum je...cm ada emas dlm mulut...
kan bgs kalau btol2 ada emas dlm mulut kau sbb cpt sket aku kaye...hehe...
hahaha

Monday, April 5, 2010

oh bumi

lately...aku da kena mcm dulu blk....
sesak nafas...adeh...susah nye nk bernafas...
skang ni mungkin sbb musim hujan kot aku jd cm ni...
tp dulu sbb jelebu...
aku ingat lg mse aku form 4, then mse tu nk gi tuisyen....
eh...bukan jelebu la...jerebu...
ha...br btol....
jerebu gile mse tu....
smpai nk tdo pon x bleh sgt sbb sesak nfs...
n now...aku kena blk....sbb cuaca ke ek??

seriously i am not a good blogger sampai nk tulis ape pon kena pikir 5 tahun...
xpela...nnt la pikir...bye...

Saturday, April 3, 2010

bantuuuuuuuuu

xtaw la aku bley buat ke x ni..huh....4 test in 1 week....
Ya Allah...mohon pertolongan Mu Ya Allah...
kuatkan la semangat ku utk belaja...
sesungguhnya hati ku ni da berada separuh di rumah, suku di kg. bt. badak,suku di SR :)))

aku xtaw nape ngan aku sjk kebelakangan ni....

nape aku ckp bende ni kat kau??nape??
kalau dulu dgn firdaus aku x ckp pon...
tp kenape ngan kau aku ckp?
tp dulu dgn topeng aku ckp jgak..tp, mase tu dalam hati aku berharap yg die akan jd milik aku...
tp dgn dia ni....
aku x meletakkan harapan ape2 sbb aku rse kalau ada jodoh adala kot...Insyaallah...
n yet now like i want to msg him all the time.... :(

anggota sedih

smlm sbnrnye mata aku ada grk2 kt sblh kiri..
Patot la die grk2, sbb selalunye kalau gitu, aku akan nangis...
and yes, td aku nangis sket..
semasa luahan perasaan ngan kawan baik ku…
aku ternangis sedikit sbb tibe2 rase sebak di dada…
rupa nya kami byk persamaan…
tak sangka…
ada jgak org yg jht cm aku…erk…sory kwn…hahaha…
ssh nk crk org yg ada kt tmpt kite jgak…
hanya org yg pnah berada kt tmpt kite je yg phm ape kite rse…
kita x bley nk anggap sume org sama mcm kita
org x bley jd kite dan kite x bley jd cm org tu…

Friday, April 2, 2010

langit

this is all about heart...i am not asking for some commitment but i don't know y, my heart keep telling that i must tell him...n i told him already....but i don't know y my heart feel like something...it was like something wrong there....

Wednesday, March 24, 2010

question mark

sejak kebelakangan ni awak byk diam....
nape ye??
kecik ati dengan saya??
maafla kalau kecik ati ngan saya ye....
saya tak suke tengok awak diam je mcm ni....
dulu awak bukan macam ni ok....
saya rindu awak......

Tuesday, March 23, 2010

curly hair

ari ni aku nk terima kasih byk2 kt sorg insan ni yg sudi menjadi pendengar utk mslh aku....
taw kenapa aku pilih die utk mendengar mslh aku?

1. sbb die lelaki dan mslh aku ni mmg berkaitan ngan lelaki
2. sbb grk ati aku suro aku ckp kt die
3. rupe2nye die pon mengalami mslh yg same
4. sbb aku nk mntk opinion lelaki
5. sbb mmg aku xde kwn baik lelaki

haaa....itu la die sbbnye...tp yg penting cara die mengatasi mslh die tu mmg cool....
die relax je...tp pada die, itu mslh pertama die...
dan aku???
ini mslh kedua aku ok....
dan aku sgt runsing....
da la aku x pat apa yg aku nk (bukan lelaki ye)....
seperti biasa la kan...
tp xpe...
mungkin Allah nk bg aku yg lagi baik...Amin...
Insyaallah...mntk2 cm tu la....

Apa2 pon, thanx to him....aku rase lega sikit....

to kwn2 yg lain, bukannye sy x mau nk cerita kt kamu sume, tp mslh ni sgt2 la sensitive dan maybe some of u yg x mau dgr pon... :)



Monday, March 22, 2010

tolong saya....

camera ni.................................aduh.... tak cukup budget plak....
ini bukan sbb terpengaruh ke ape ke....
tapi kalau minat tu mmg da dtg, nk wat cmne....
org kate, kalau kite nak then kite usaha Insyaallah dpt...
doa2 la ye aku dpt SLR....
yg murah2 pon bley la sbb aku pon br nk mula kan....
abg zaki ckp utk beginner cm aku ni D80 or D90 pon ok la....
tp mslhnye, mhl sket la yg D80 tu....
erm...xpela...aku akan cube dptkan jugak....Insyaallah....

p/s: nnt kalau da dpt, bley amik gmbr wedding kakak dan abg ku.... yipi!!! ;)))))))))

kisah si bapok tua

As-salam….entry kali ni aku nk cite psl jumaat mlm sabtu..
mase aku tgh tggu mkn kt one of the restaurant kt segamat,aku nmpk sorg bapok tua ni...
sumpah!!
bile aku tgk die, aku rase cm cian gile B***...
taw sbb ape??
aku pon xtaw dol…
hihihi…
lg kuat timbul perasaan cian ni bile tgk die terlentok2 tido kt kerusi smbl tggu org amik order….
yg aku pelik tu,xde sorg pon gi kt die nk amik order…
aku agak,die ni regular customer kedai mkn ni…tp, xyah la korg nk ignore die…
kalau die x bg korg duit pon,,,die still customer korg kn….
ok…da abis mara da…
nk cite blk psl bapok tue ni…
byk kali jgk la aku tgk die terlentok2 kt kusi tu…
aduh…cm nk nangis rsenye…tp thn je dpn ila…
pesan aku kt org kt luar sana dan juga aku, walaupon mereka ni lelaki yg menukar diri mereka menjadi pompuan, mereka tetap manusia..
tolong treat mereka mcm manusia…
kalau die nk jd bapok ke, mak andam ke, itu mereka punye hal la…
jnji die tak kacau kite…
mereka ni sgt tough kot…
bukannye aku nk sanjung mereka, tp btol, aku x tipu…
cian aku tgk mereka…
mereka xde life yg sempurna spt kite…

p/s: hargailah hidup anda sementara anda masih hidup.tolong hormat-menghormati sesame manusia kan amalan mulia…

Thursday, March 18, 2010

favourite saya

sebenarnye...dalam byk2 gmbr, aku paling suke tgk gmbr wedding....atau dalam bhse melayu nye, gmbr perkahwinan...
tak taw nape...
tapi korg jgn pike bkn2...
aku blom nk kawin lg...
lame lg kot...
dlm another 3 years...
peh!!! mantap siot...
rase terharu pon ade gak sbnrnye...
mcm la aku da nk kawin...itu bohongan belaka k....lame lg rsenye...
ini antara gmbr2 yg menarik minat aku...
fuh!! teringin rsenye nk pkai bj tu....hahaha(gatal btol aku)

Sunday, March 14, 2010

A'kum

dipetik dari blog http://mysweetdreamcottage.blogspot.com/
thanx kawan...

Ilmu utk dikongsi bersama:

Pagi semalam dengar radio ikim (91.50 fm), ustaz Zawawi citer tentang sunnah Rasulallah s.a.w.
Antaranya tentang bab memberi salam.
Baginda memberi salam dengan lafaz "assalamualaikum" dan menjawab salam
dari para sahabat dengan salam yang penuh "waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh"

Beri salam - assalamualaikum"
Jawab salam - "waalaikumussalam warahmatulallah hi wabarakatuh"

Apabila kira berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata "Kirim salam assalamualaikum pada ZIZAH ye" contoh lerr...
Bukannya : "Kirim salam kat ZIZAH ye"

Dan bukannya " Kirim salam maut" statement ini adalah berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Semoga ada manfaat.

"Akum = Avde Kokhavim U Mazzalot"
Maksud singkatan " A'kum"

Untuk renungan bersama :

Janganlah kita menggantikan perkataan
"Assalamualaikum" dengan "A'kum" dalam sms atau apa sekalipu melalui tulisan.
Jika perkataan Assalamualaikum itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan
"As Salam" iaitu sama makna dengan Assalamualaikum.
Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna
shortform A'kum dalam sms ataupun email. Perkataan 'AKUM' adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud 'BINATANG' dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan 'Avde Kokhavim U Mazzalot' yang
bermaksud 'HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT'.
Mulai sekarang jika ada orang hantar shortform "A'kum", kita ingatkan
dia guna "As Salam" kerana salam ialah dari perkataan Assalamualaikum.
Semoga ada manfaatnya.

kalau ada kemuskilan berjumpalah yg pakar dlm bidang ni.....

Sesungguhnya terlalu banyak kekhilafan kita sebagai hambanya di alam fana ini...

siapa kate??

siape kate syafinas lemah??
syafinas kuat kot..smpy bley tolak keta smbil kakak duduk dlm keta drive...

siape kate syafinas cantik??
syafinas bersyukur seadanya...(x mau ah buat plastic surgery nk tegakkan hidong)

siape kate syafinas ramai kwn??
syafinas ramai kwn pompuan je...kwn laki sket je...

siape kate syafinas baik??(syafinas sndiri yg ckp..x malu!!)
ade udang di sebalik mee...kdg2 baik..kdg2 jht...

siape kate syafinas penyabar??
wooo....syafinas sgt baran...tp nowadays bley control lg...

siape kate syafinas x syg kwn??
syg gile kot smpy tido pon mimpi kwn2...(hehe..btol la kwn2)

pokok pgklnye, sape yg ckp dan ape yg mereka ckp sume x penting psl kite...
janji kite buat bnde yg btol...dan terima kesalahan kite apabila ditegur...
As-Salam....

Saturday, March 13, 2010

gula-gula

nak taw x.....
aku paling takot ngan bende sekor ni...
loncat2....
arggghhhh!!! tidak....!!!
aku terbaca buku member aku psl bende ni...
cm ni cite die....:
ade satu ari ni, 2 org mamat ni kua la lps kol 12 pm sbb nk anta mmbr lg sorg ni....
tibe2 ternmpk kat mirror tu ade bnde tu lompat2 smbil kejar....
laju kot...
even keta tu da speed pon, die still dpt kejar...
mmber 2 org ni ape lg, menggelipit la bace surah...sume surah kua...
last2 da xde...
asalnye, member yg anto mmber die balik ni nak balik pagi tu jgak, tapi takot kena kejor lagi,
die pon x jd balik....

p/s: kalau aku jd driver tu, aku da pengsan masa tu gak....
tak pon, aku suro mmbr aku drive then aku pengsan kat situ jgak...huahahaha

air mata hati menitis

sedihnye rase....
phone yg sy baru je lps beli raya thn lps da tintong...
xtaw nape suddenly jd gitu...
mybe virus kot..
tp yg penting bukan virus cinta...
;p
sy beli phone tu atas duit titik peluh sndiri...(bukan byr pkai peluh taw)
weee~~~
phone pemberian qaqa kpd aida yg menjadi mgse seterusnye...
Ya Allah...nape la sume pon nak rosak...
lappy pon lembab cm siput...
tp lame gile kot x format die....
since aku sem 3 rsenye...skang aku da sem 6...
lame la jgak kot bertahan....
tp...mcm mane pon, aku syg gile brg2 aku...
sebab aku taw, aku bkn org senang pon nk dpt sume2 brg ni easily...
ckp je nk ape, bolayan mak aku nk layan...
ala....inas phm ma...kite bukan org senang pon...
tp Alhamdulillah...kite ckup mkn, pkai dan tmpt tggl...

p/s: skang kena ikat perut sbb duit tggl sket...kalau x mkn, ok gak...pose je...bley gak kurus...

oh....saya takot...

saya takot la bile kwn2 saya bad mood...
lagi2 yg muke ketat gile tu...
dan saya pon taw yang bile saya bad mood, org pon takot...
tapi saya cube untuk tersenyum...
saya x suke mara2...
sebab saya taw, org akan kecik ati...maaf...
saya pon manusia biase...
membuat silap...
tapi ape yg saya perasan pasal diri saya,
kadang2 saya selfish...
bukan jual ikan ;p
tapi selfish la...
ada sekali tu kwn saya mntk tolong saya belikan tiket bas...
tapi rumah saya bukannye dekat pon dgn bndr segamat sane...
lagipon saya x kluar gi bndr...
plus,plus,plus, saya akan hadapi exam yg saya memang tak boleh jawab... ;9
apala nak jadi ni cik montel....

Saturday, February 20, 2010

Malas??

hari ni...hari sabtu...
sok ari ahad...
selalunye, kalau ari ahad, ape yg kite buat??
kalau dlm kamus idop aku, aku kena naik train or bus then balik segamat...
malasnye...uwaaa!!!
rase cm nk nangis...
assignment 1 pon blom sentuh...
ati berat je nk tgglkan umah....
bye rumah...
bye mama...
bye abah....
bye mimi...
bye puti....
bye perabot...
INSYAALLAH....we'll meet again...

Wednesday, February 17, 2010

apa nak jadi, apa nk jadi....



hei...hai!! jumpe lg kite..


kali ni nk tnye korg...korg pnah jmpe x org yg suke complaint psl dress up org lain(dress up die pon xde la meletop sgt pon)?


cian kan org cmni..in english we can call this kind of ppl, PATHETIC.


pdhl die bknnye org luar pon...

darah daging kite jgak..

ok, kalau die complaint 4 the 1st time, aku bley time...puas la aku pujuk ati aku(maklumla...org ada PERASAAN)...aku ckp, mgkn complaint ni bley membina...


tp, cube korg bayangkan kalau da kite pkai mcm2 clothes ni....then kite smpy takot org tu criticise kite..."eh, ok ke ek pkai cmni??eh, si A ni nnt complaint x??eh, nnt apa la yg dorg ckp ek kalau aku pkai cmni??"

pdhl aku pkai ni, xde la seksi pon(aku rse la..hehe)...

cume x berkenan kt mate dorg...

again, PATHETIC...

nk same kan mata org ngan mata die....


hish....ntah pape ntah....


bj2 kau pon bknnye meletop sgt pon...

eh...aku lupe...dorg pkai bj BRANDED kot...



WOW!!! apala aku ni...nk bandingkan aku ngan dorg...

jauh panggang dr api...

aku ni pkai bj bundle je kot...

bundle kt segamat tu..


stkt ni x mampu lg nk beli bj CD, CK, SK2...eh...SK2 tu pencuci muke da...



nasihat aku kt korg, bile korg berhadapan dgn org cmni, jgnla segan2 ngan dorg niiiiii


dorg bkn pgkt bsr pon di sisi ALLAH...

buat bodo suda...


just be urself...

xyah lyn sgt...

1 ari nnt br dorg sdr yg bnde tu sume x penting...

yg penting, ketakwaan kite...


BUAT APA KITE NK DIPNDG MULIA DI SISI MANUSIA???
SEDANGKAN KITE X MULIA DI SISI ALLAH??


BAIK KITE KEJAR AKHIRAT TU LG BGS...BTOL X??

sekian...wasalam....(pathetic, while rolling eyes)

Friday, February 12, 2010

rindu ku da terubat

aku br blk da segamat ke jb smlm...
dlm sebulan 2 minggu gak x blk...
penatnye...
sbb smlm train delay (suppose train kol 5.50...tp delay smpy kol 7.30)sabar jela...
ape lg...tgn ni tros gapai phone and kol lily meminta pertimbangan tok die dtg blk dan amik aku dan kwn ku, nabilah...
then mlm tu smpy jb kol 10.30malam...
nsb baik x kena culik..hehe...(ada plak org nk culik kn...berat kot...
then tros gi lintas ke CS..da la byk keta...
kang x psl2 je kena lggr...
ingat kan bley tembus ke CIQ, tp CS da tutup la plak...
tibe2 ada 1 guy chinese la tp..tnye aku,"hello miss, can u help me to call this number?"(smbil tunjuk iPhone die kat aku)
and i think he is a singaporean...
aku pon cm takot2 je lalu aku bls,"oh...i'm sorry...i don't have credit..."
pdhl aku ada...bkn kedekot...
tp takot la...
pls...i'm not racist...
but i took precaution...
aku lintas blk gi KTM...
crk teksi...agak2 yg muke bley caye sket, aku gi la...
tnye pakcik tu...
"gi bkt chagar bape ringgit cik?"
pakcik tu jwb blk,"sblm ni awk naik bape ringgit?"
la...pnh plak aku naik teksi sblm ni kt jb ni....
RM5 bley dik?
ala....RM4 xley ke cik???
erm...xley pegi la dik kalau RM4...
dlm ati aku, peh...rock seh pakcik ni...muke je skema...tp ckp x bley pegi kot...hahaha
pas2 aku naik jela...
Alhamdulillah...smpy jgak aku kt umah...
rindu gile kt si gmok ni(kucing aku)
belikan die tikus sekor....
yg palsu pnye la...mule2 pnye la takot ngan bnde alah tu....pdhl palsu je kot...
maklumlah...da kena kasi...
da lame2...tros nk main...over gile main...
COMEL GILE NK MAMPUS die main bnde tu....
pape pon, lps rindu kt die and my famil.... ;)

Friday, February 5, 2010

huh....

eh..taw tak??say akan merindui korg sume....

tak taw nape mlm ni sgt sayu...
mgkn sbb lily bkk lagu sdih kot(sory lilik) hehe....
sem ni sem last...
aku kena jd kuat tok tempuhi 6 subjek ni...
family n kwn2 aku ade di blkg sokong aku...
lame gile seh x blk umah...
rse cm rindu gile b***...
ituari mama merajok ngan aku...
maklumlah....
aku gi mane2 x bgtaw die...
aku ingatkan die x penah kisah pon aku nk gi mane2...
biase la mama...
mane penah tunjuk ape2 perasaan die kt anak2 die...
aku mmg bgtaw die..tp otw tu aku br stat msg die...
mane x bengang puan bedah kite tu...
erm..sorry mum...

xde mood gile la nk study...rse cm nk tdo je the whole day ni...